Wijnshop

Chât. La Lauzette-Declercq 2006

Listrac AC, Cru Bourgeois, Bordeaux, Frankrijk

Ligging
Het Château met zijn perfect verzorgde wijngaarden ligt in de Franse Médocstreek en wat meer gepreciseerd in de gemeente Listrac.


Bijzonderheden
Vanaf 1981 was het in eigendom van een Belg, monsieur Jean-Louis Declercq. Nog niet zo lang  geleden heeft monsieur Frans Roskam, wiens Franse moeder eigenaresse is van het bekende Château Cantenac, Grand Cru Saint-Emilion,La Lauzette Declercqgekocht. Frans, zoon van een Nederlander, heeft een gedegen wijnopleiding genoten en heeft ondermeer gestudeerd aan de Franse Wijnacademie en op de Landbouw Universiteit Wageningen.


Zijn wijngaarden hebben een oppervlakte van 13 hectaren, waarop de druivenrassen Cabernet Sauvignon (47%), Merlot (46%), Petit Verdot (5%) en Cabernet Franc (2%) voortreffelijke resultaten bieden. De bodem bestaat voornamelijk uit kiezel en klei-kalksteen.


De combinatie van aangeplante druivensoorten in uitgekiende verhoudingen, de bodemsamenstelling, het ter plekke heersende micro-klimaat en de nimmer aflatende zorg van Frans voor zijn wingerds, hebben geleid tot een verbluffend resultaat.


Proefnotitie
We hebben hier te maken met een fraai donkerkleurige en goed gestructureerde, bijzonder stijlvolle wijn met een overvloed aan donker fruit en aangename tannines. Hij verrast door zijn heerlijk kruidige aroma’s en het merkbare besachtige fruit op de afdronk


Wijn en spijs
Deze in vele opzichten verrassende wijn past natuurlijk uitstekend bij schotels met rood vlees, maar ook bij wit vlees slaat hij een goed figuur. Gevogelte en klein wild zijn eveneens uitstekende begeleiders. De combinatie, los van de maaltijd met wat kaas, blijkt eveneens een schot in de roos te zijn.

1595
fles
€ 13,18
excl. btw

Streek
Bordeaux

Appellatie
Listrac AC, Cru Bourgeois

Oogstjaar
2006

Druivenras(sen)

47% Cabernet Sauvignon
46% Merlot
  5% Petit Verdot
  5% Cabernet Franc

Inhoud fles
0,75

Serveertemperatuur
Rond 17ºC

Wijnkleur
Rood