Wijnshop

Château Saint Hilaire Rosé 2016

Coteaux d’Aix en Provence AC, Provence, Frankrijk

Ligging
Deze Franse bezitting, even buiten Coudoux, is al sinds het begin van de 18e eeuw omringd door wijngaarden. Het château is eigendom van de familie Lapierre. Het ligt in de Provence tussen Aix-en-Provence en het stadje Salon-en-Provence.


Bijzonderheden
De druivenstokken zijn aangeplant op naar het zuiden gerichte hellingen, zodat de vruchten optimaal van het hier toch al overvloedige zonlicht kunnen profiteren. In combinatie hiermee dragen de mistral, de mediterrane koude noord tot noordwestenwind, die als het ware door het Rhône-dal wordt aangezogen, de ideale bodemsamenstelling van kalkhoudende klei en het zeer gunstige micro-klimaat bij tot het grote succes dat de propriétaire elk jaar opnieuw met deze wijn heeft.


De wijngaarden van Saint Hilaire met een omvang van 58 hectaren liggen binnen het appellation gebied Coteaux-d’Aix-en-Provence, dat uiteraard een mediterraan klimaat heeft.


Deze verrassende roséwijn is ontstaan uit 2 druivenrassen, te weten grenache (60%) en syrah (40%). Zeker in Frankrijk ontstaat een roséwijn niet door rode met witte wijn te mengen, maar verloopt het vinificatieproces traditioneel. Het betekent, dat uitsluitend blauwe druiven worden gebruikt. De schilletjes van deze druiven laat men enkele uren in hun sap inweken, waardoor ze  kleur aan de most geven. Zo ontstaan de fraaie rosékleur en de elegante, fruitige afdronk. Na de macération (inweking) en de persing volgt de fermentatie (natuurlijk gistingsproces). Dit voltrekt zich in roestvrij stalen tanks gedurende maximaal 1 maand. Tenslotte verblijft de jonge wijn nog 6 maanden op tank, waarna de botteling plaats heeft.


Proefnotitie
Het resultaat is een aantrekkelijk gekleurde roséwijn, zoals elke wijnliefhebber die graag ziet en drinkt. Hij is daarnaast fris, fruitig en opvallend aromatisch.


Wijn en spijs
Het best kan hij worden geschonken als aperitief, bij Italiaanse gerechten als pasta’s, bij visschotels, kalfsvlees, tam gevogelte en bij kaasschotels.


 

895
fles
€ 7,40
excl. btw

Streek
Provence

Appellatie
Coteaux d’Aix en Provence AC

Oogstjaar
2016

Druivenras(sen)

60% Grenache
40% Syrah 

Inhoud fles
0,75

Serveertemperatuur
Tussen 8 à 10ºc

Wijnkleur
Rosé