Wijnshop

Llalabar Rioja 2014 jubileumwijn

Rioja DOC, Rioja , Spanje

Ligging
La Rioja is het gebied waar de Riojawijn zijn oorsprong vindt. De naam Rioja is waarschijnlijk ontleend aan de Rio Oja, een zijrivier van de Ebro, die de wijnstreek doorsnijdt. La Rioja ligt in Noord-Spanje, zuidelijk van Bilbao. Men onderscheidt drie productiegebieden, te weten: Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja.


Bodegas Llalabar ligt dicht bij het plaatsje Uruñuela op 5 kilometer ten noorden van Nájera. De wijngaarden liggen op 450 meter hoogte in het best en hoogstgelegen deel van de Rioja en wel in de Rioja Alta.


Bijzonderheden
De druiven 90% Tempranillo en 10% Graciano zijn afkomstig van het perceel met de naam Llalabar en deze wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. De Tempranillo zorgt voor de structuur, vol sap en de nuances van zwart fruit en specerijen. De Graciano houdt de wijn fris en elegant. De grond bestaat voornamelijk uit kalksteen, alluviaal gesteente en losse klei met wat ijzer. Doordat de wijngaarden hoog liggen  profiteren ze van een koel klimaat, hetgeen voor frisse en aromatische druiven zorgt. De wijnen worden gelagerd op tweedejaars Frans- en Amerikaans eiken vaten voor een rijping van vier maanden, waardoor de wijn ronder en complexer wordt met behoud van haar kenmerkende fruit aroma’s.


Proefnotitie
De wijn is mooi paarsrood van kleur. In de neus rood en zwart kersenfruit, fris, kruidig en licht getoast hout. Bezit mooie fruitaroma's van kers, aardbeien en rode bessen. De afdronk is mooi in balans en fris met een klein beetje vanille en fijne specerijen.


Wijn en spijs
Hij combineert uitstekend bij gebraden- of gestoofde vleesgerechten, pasta met volle saus of licht gerijpte kazen.995
fles
€ 8,22
excl. btw

Streek
Rioja

Appellatie
Rioja DOC

Oogstjaar
2014

Druivenras(sen)

Tempranillo
Graciano

Inhoud fles
0,75

Serveertemperatuur
Rond 18ºc

Wijnkleur
Rood

175 jaar