Wijnshop

Saint Gilles - Les Albizias 2015

Mont Baudile Pays d'Hérault IGP, Languedoc, Frankrijk

Ligging
De bergketen Mont Saint Baudile ligt in de streek Cevennen in het uiterste zuiden van Frankrijk, op de grens van de departementen Aude en Hérault. De streek vormt een onderdeel van de Languedoc.


Bijzonderheden
Door overproductie en verkeerde druivenrassen zijn veel wijngaarden in de afgelopen jaren gerooid, wat uiteindelijk de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. Er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe vinificatietechnieken, opvoeding en vooral druivenrassen. Om die reden wordt de Languedoc soms aangeduid als “een stukje nieuwe wereld in de oude wereld”. Vrijwel alle belangrijke rassen zijn hier vertegenwoordigd, niet altijd met het gewenste resultaat overigens. Maar binnen het enorme aanbod aan wijnen is er een groot aantal producenten dat prachtige, onderscheidende en vernieuwende wijnen maakt. Zo ook deze Saint Gilles. Het klimaat wordt in deze regio sterk beïnvloed door de nabijheid van de Middellandse Zee in het zuiden en de beschutting van Mont Baudile aan de noordzijde. De wijngaarden liggen uitgespreid tegen de uitlopers van genoemde berg. De hellingen zijn naar het zuidoosten gericht, waardoor de druivenstokken optimaal van de zonnewarmte kunnen profiteren. De druiven worden geoogst van een bijzondere, zeer arme en stenige ondergrond, zodat ze veel smaak en kracht meekrijgen.


Deze Saint Gilles “Les Albizias” wordt geboren uit een selectie van de allerbeste kwaliteit druiven Syrah, Carignan en Grenache Noir van oude stokken. Het is een fraaie compositie van druiven van de streek. Elk van deze druiven levert een originele bijdrage aan deze combinatie. Syrah peperigheid, kruiden en diepte, Carignan zorgt voor geur, souplesse en toegankelijkheid, terwijl Grenache Noir zoet fruit, confiture, zwoelheid geeft. De opvoeding en rijping van de jonge wijn vindt plaats op eikenhouten vaten.


Proefnotitie
Met zijn neus rijk aan donker fruit en specerijen, en smaak die doet denken aan kersenjam, frisse bessen en garrigue, is het een heerlijk glas wijn.


Wijn en spijs
Lekker bij barbecue, wildschotels en pittige kazen.


 


 

695
fles
€ 5,74
excl. btw

Streek
Languedoc

Appellatie
Mont Baudile Pays d'Hérault IGP

Oogstjaar
2015

Druivenras(sen)

Syrah, Carignan en Grenache Noir

Inhoud fles
0,75

Serveertemperatuur
Rond 17°C

Wijnkleur
Rood

voordeel €0,50