Wijnshop

Tavel Rosé Cuvée Royale 2016

Tavel AC, Rhône, Frankrijk

Ligging
Tavel is een Franse roséwijn die genoemd is naar de stad Tavel in de Rhônevallei. Het wijngebied ligt tegenover het beroemde Châteauneuf-du-Pape even ten noorden van Avignon. Menig Paus heeft met volle teugen kunnen genieten van deze vermaarde rosé uit het gebied nabij Avignon.


Bijzonderheden
Al sinds de invoering van het Franse classificatiesysteem in 1936 heeft deze wijn een AOC status. Grenache en Cinsault zijn de meest gebruikte druivenrassen. Syrah, Clairette, Bourboulenc, Carignan en nog enkele rassen in mindere mate.


De meeste druiven zijn blauw. Door de schillen, stelen en pitten enkele uren met de gisting mee te laten doen, krijgt de wijn zijn rosé-kleur. Na de gisting wordt de wijn nog een aantal maanden op fust opgevoed. Tavel is een krachtige rosé met enige tannine en hoog alcoholgehalte van minimaal 13,5%.


De bodem waarop de druivenstokken voor deze wijn zijn geplant bestaat uit kalk- en leisteen, zandgrond en ten oosten van de stad voornamelijk grote kiezelkeien, zoals die ook aan de overkant bij Châteauneuf-du-Pape liggen.


De wijn van de Tavel wordt ook wel de Premier van de rosé’s genoemd. En terecht! In de loop der tijden is deze Rhônewijn geprezen door wijnliefhebbers als Philips de Schone en Lodewijk XIV. Wat dat betreft heeft men hier een reputatie hoog te houden.

Al in de 18e eeuw bestonden er strikte wijnbouwregels waar de boeren zich aan dienden te houden. Tavel is niet zomaar een rosé, maar een wijn van niveau!


Proefnotitie
Rijk aromatisch in de neus met heerlijke geuren van rode vruchten zoals aardbeien en kersen. In de mond fijn krachtig, pittig, mooi vol en aromatisch maar toch delicaat. De wijn heeft een lang aanhoudende afdronk.


Wijn en spijs
Deze Tavel Rosé Cuvée Royale is een prachtige wijn die uitstekend harmonieert bij eend en lam, pittig Aziatisch eten, sushi, paella, Provençaalse keuken, wit vlees en geitenkaas.

1025
fles
€ 8,47
excl. btw

Streek
Rhône

Appellatie
Tavel AC

Oogstjaar
2016

Druivenras(sen)
50% Grenache Noir
20% Cinsault
11% Clairette
10% Picpoul en Bourboulenc
9% Syrah en Carignan

Inhoud fles
0,75

Serveertemperatuur
Rond 11ºc

Wijnkleur
Rosé

voordeel €0,70